vineri, 14 martie 2008

Protectia animalelor acuza

Asociatia de protectia animalelor „Sfantul Francisc” merge mai departe in acuzele aduse municipalitatii privind proasta gestionare a problemei cainilor comunitari.

Intr-o conferinta de presa organizata ieri, reprezentantii asociatiei membre a Fundatiei Romane pentru Protectia si Controlul Animalelor (FRPCA) au declarat ca s-au adresat politiei pentru a cerceta situatia cainilor comunitari sibieni.
In urma apelului adresat de FRPCA, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Sibiu a informat federatia de protectie a animalelor ca institutia “nu a eliberat autorizatie/aprobare sanitar-veterinara” adapostului gestionat de DPC (firma careia Primaria Sibiu i-a incredintat serviciul de ecarisaj), ca au fost aplicate amenzi de 7000 de lei, atat pentru lipsa autorizatiei, cat si pentru ca “situatiile prezentate de DPC Sibiu au fost nerelevante”. Mai mult, pe 22 februarie, Directia a trimis DPC-ului o instiintare privind protocolul incheiat cu FRPCA in care se dispune “interzicerea colectarii cainilor comunitari din municipiul Sibiu pana la data amenajarii unui spatiu corespunzator si asigurarii conditiilor prevazute de legislatia in vigoare in vederea autorizarii sanitar-veterinare” si “vaccinarea si identificarea cainilor colectati pana la aceasta data si eliberarea acestora”. Totusi, intr-o informare a DSVSA, se arata ca focarul de rabie din judet a cerut reluarea colectarii cainilor comunitari, iar DPC-ul si-a luat angajamentul de a ridica un nou adapost corespunzator, pana la 30 aprilie 2008.

Sibienii se bazeaza pe DPC

In ciuda faptului ca DPC-ului i s-a interzis sa mai ridice caini de pe strada, Sanda Capatana, reprezentanta “Sf. Francisc” sustine ca atat ea, cat si alti sibieni, au asistat chiar saptamana trecuta la cateva actiuni ale hingherilor. “Este vorba de strada Cetatii, de zona Piata Cluj si cartierul Terezian, de unde am primit sesizari si unde au fost semnalate masinile DPC in actiune de ridicare a cainilor fara stapan”, sustine Capatana. Contactat telefonic, Gheorghe Lazar, directorul DPC sustine ca echipele sale trebuie sa intervina unde este cazul. “Noi primim sesizari din partea cetatenilor care ne solicita sa venit sa ridicam caini periculosi. Nu intervenim decat daca suntem chemati”, declara Lazar. In urma colectarii lor, cainii agresivi sunt dusi tot la adapostul din Dealul Daii. “Noi nu am mai eutanasiat nici un caine de la inceputul acestui an”, mai spune Lazar.
Asociatia “Sfantul Francisc” recunoaste ca Sibiul se confrunta cu o adevarata invazie de caini comunitari, dar considera ca aceasta situatie putea fi prevenita. “Din 2001 inca, Ordonanta de Urgenta numarul 155 a stabilit care sunt normele necesare unui adapost de caini corespunzator. Daca se aplica legea de atunci, acum nu am fi ajuns in aceasta situatie”, crede Sanda Capatana. Ea considera ca Mediasul a reusit sa gestioneze foarte bine problema cainilor fara stapan, iar modelul firmei de ecarisaj de acolo ar trebui urmat si de Sibiu. Aceasta se poate sa fie chiar rezolvarea problemei, pentru ca, intr-un act, Gheoghe Lazar informa DSVSA ca “societatea noastra a luat legatura cu prestatorul serviciului de ecarisaj din municipiul Medias si va intreprinde toate masurile ce se impun in vederea construirii unui adapost pentru cainii comunitari pana la data de 30.04.2008”.

Stire scrisa de Oana Timar in cotidianul Tribuna

0 comentarii:

Comentarii

Design by Dzelque Blogger Templates 2007-2008