duminică, 30 martie 2008

Primul pas


Trei caini au fost adoptati ieri. Asta cu siguranta e o stire, din moment ce in 8 ani de zile adapostul de caini al municipalitatii nu a avut niciun vizitator, dornic sa plece cu un caine acasa. Campania „Salveaza o viata de caine. Adopta!” isi arata primele roade. Emisiunea „Raluca si Razvan” de ieri a fost dedicata in totalitate cainilor fara stapan. Studioul Antenei 1 Sibiu a fost invadat de patrupede, care mai de care mai dragalase. Au fost invitati caini de rasa, insa marea atractie au fost cei cinci catei ai strazii, prezentati spre adoptie publicului emisiunii. Trei dintre ei au plecat acasa cu un stapan. Si incet-incet vor uita de strada sau de cusca adapostului in care locuiau. Doi au ramas fara stapan, insa vine si timpul lor. Sibienii au fost mai receptivi decat ne asteptam la apelul lansat de presa sibiana. Si asta este un inceput.

N-am rezolvat nici pe departe problema cainilor vagabonzi, insa am facut primul pas. Fiecare caine adoptat inseamna unul mai putin pe strada. Înseamna o viata salvata. Lista de asteptare este lunga. Doar in adapostul Directiei Sanitar Veterinare sunt 29 de caini care asteapta un stapan. Ca sa nu mai vorbim de cei de pe strada. Deocamdata, campania presei sibiene are pregatiti doi caini pentru adoptie. Pe Taca, ciobanescul pe care l-ati vazut in ziar si pe Fetita, care deocamdata e doar vedeta TV. Si speram din tot sufletul ca blandetea lor sa va convinga ca ei sunt partenerii perfecti pentru dumneavoastra.
Salveaza o viata de caine. Adopta!

vineri, 28 martie 2008

Duminica, pe Antena1


Duminica mergem la Antena 1, la emisiunea Raluca si Razvan. O sa fim mai multi colegi din presa, insotiti de cativa caini care sper sa nu ii distruga studioul lui Razvan Marcu. Cainii vor fi vedete pentru o ora, iar toti telespectatorii care doresc sa ii adopte vor trebui doar sa sune in timpul emisiunii. Vor fi probabil trei sau patru catei si speram sa le gasim un stapan in direct. Emisiunea incepe la ora 12.

joi, 27 martie 2008

Un pic mai bine


Cainii comunitari adunati de angajatii DPC de pe strazile Sibiului nu mai locuiesc la adapostul improvizat din Dealul Daii ci s-au mutat intr-un nou adapost, la Directia Sanitar Veterinara. Unde o duc un pic mai bine. Nu locuiesc ca la Ramada, daca la asta va ganditi, insa spatiile sunt mult mai curate si au scapat de frig. Ieri, in adapostul Directiei Sanitar Veterinare erau 21 de caini. Unul mai frumos ca altul. Dupa kilograme ii poti identifica pe cei care sunt clienti mai vechi si cei care sunt proaspat veniti, cu coastele la vedere. Cum legende cu fiare libere pe strazi sunt destule, ma asteptam sa-i gasesc mai revoltati. Sa-si arate coltii, sa maraie. In schimb, mi-au lins mana si pantofii, intr-un gest disperat pentru un strop de afectiune. Pe unul l-am scos afara, la o mica plimbare, pentru o scurta sedinta foto. O sa vi-l prezentam zilele care urmeaza. A iesit cu capul plecat. M-a facut sa ma gandesc la mieii care merg la taiere. N-a fost lovit nici cand a iesit din cusca. Nici cand i-am pus o lesa improvizata dupa cap. Nici cand a iesit la soare, dupa cine stie cate zile in care a privit doar peretii albi. Probabil a fost surprins. Ca cineva i-a intins o mana care nu l-a si lovit ci l-a mangaiat. Sunt frumosi si e pacat sa ramana inchisi intre gratii. N-au nevoie decat de un pic de apa si sapun si o mangaiere. Si ii veti avea alaturi pe vecie. Sunt doar niste bieti caini, care n-au avut parte de noroc. Inca. Pentru ca in puterea si dorinta noastra sta viitorul atator biete animale.

marți, 25 martie 2008

Adoptaţi-l pe Ţâcă


Nu e de rasă, dar are stil. Şi probabil şi gene de ciobănesc. Doar de aia e atât de flocos. Nu ştiu cum îl cheamă, dar l-am botezat Ţâcă, şi răspunde la numele acesta. Din câte am observat până acum, se dă în vânt după polonezi şi crenvurşti. Dar nu face figuri nici la pâine cu unt. Seara îl găsiţi pe bulevardul Mihai Viteazu, unde îşi aşteptă porţia zilnică. În rest, bântuie prin zonă. Cred că ar fi un candidat ideal pentru adopţie din mai multe motive. Dacă îl vreţi pentru casă, are o statură relativ impunătoare, n-ar fi o problemă să alunge musafiri nepoftiţi. Însă cred că ar fi mult mai potrivit pentru o familie cu copii. Este extrem de jucăuş şi de blând. Mai rar am văzut un asemenea câine. Însă se vede că traiul sub cerul liber nu îi prieşte. Are blana încâlcită de ploaie şi de praf. Nu vă faceţi griji, se rezolvă cu o baie în curte, că tot vine vara. Iar dacă îl vreţi gata curat, aşa o să îl primiţi. E păcat să rămână pe stradă pentru că se vede că e un câine deosebit. Deocamdată, bântuie pe stradă. Probabil a scăpat şi de hingheri, însă ulciorul nu merge de multe ori la apă. Dacă îl doriţi pe Ţâcă, sunaţi la numărul de telefon 0743091876.


luni, 24 martie 2008

Sistemul functioneaza

Desi nu credeam ca o sa mearga, sistemul de clickuri functioneaza. Contul a ajuns la 19.55 USD. Am primit si anuntul de PIN de la Google, ceea ce inseamna ca in curand banii vor fi disponibili si o sa putem cumpara hrana din ei. Va multumesc

vineri, 21 martie 2008

Cum sa nu iti placa

Sigur, o sa spuneti ca asta e de rasa si frumos. Spalati un caine luat de pe strada si o sa vedeti ca e cel putin la fel de frumos dar mult mai inteligent. Caini de rasa care sa treaca strada pe trecerea de pietoni n-am vazut.

miercuri, 19 martie 2008

Eutanasieri in adapostul neautorizat de la groapa de gunoi a Sibiului

In ciuda faptului ca, la finele anului trecut, Directia Sanitar-Veterinara Sibiu a ridicat avizele pentru functionarea adapostului pentru cainii fara stapan din Dealul Daii, la ora actuala, acesta functioneaza.
Locul de langa fosta groapa de gunoi a Sibiului nu respecta nici macar noile norme veterinare, care interzic eutanasierea cainilor gasiti in oras, iar totul culmineaza cu o exterminare in masa a acestora. Conform angajatilor adapostului, rabia, care a atins si Sibiul, este motivul principal pentru care a fost reluata „vanatoarea“ cainilor de pe strazi, in ciuda faptului ca, legal, nu mai exista un adapost unde acestia sa fie dusi.
Conform Legii nr. 9/2008, cainii gasiti pe strada trebuie mai intai examinati de un doctor veterinar, care sa constate daca vreunul dintre ei este bolnav de rabie, iar daca nu, acestia trebuie vaccinati, sterilizati si apoi dusi inapoi in zona de unde au fost luati. In realitate, la Sibiu, cainii ajung sa fie eutanasiati dupa numai cateva zile. „Cainii ii eutanasiez doar daca nu-i revendica nimeni timp de 7 zile. Stiu ca noua lege intra in vigoare dupa ce sunt adoptate si normele de aplicare“, afirma medicul Serban Tichindelean.
Articol scris de Dragos Popescu in cotidianul Evenimentul Zilei in data de 18 februarie

duminică, 16 martie 2008

Am gasit un cocker


Vineri seara am gasit un cocker spaniol, in apropierea scolii din cartierul Valea Aurie. Am fost cu el la doctor, l-am deparazitat si acum ii caut stapanii. Doctorul spunea ca are in jur de un an de zile, e negru si are coada taiata. Iar ca semn distinctiv, are o pata alba pe piept. Dupa cat de slab era, cred ca s-a pierdut cam de doua trei saptamani.
In cazul in care nu voi reusi sa gasesc proprietarii, catelul poate fi adoptat. E foarte jucaus, cuminte si bine educat.
Informatii la telefon 0743091876

vineri, 14 martie 2008

Adopta-i!






DOUAZECI de caini asteapta sa li se decida soarta la Centrul de Ecarisaj Sibiu. Ei au fost adunati de pe strazile orasului de la inceputul lunii februarie si dusi la adapostul din mijlocul gropii de gunoi, din Dealul Gusteritei.

Cate doi in cusca, pe jumatate adormiti si cu putin interes pentru strainii care pasesc in apropierea lor, cainii asteapta ca autoritatile sa se lamureasca cum vor aplica legea de protectie a animalelor intrata in vigoare la 1 februarie. "Inca nu am actionat in nici un fel. Nu stim inca daca ii vom eutanasia. Noua lege a intrat in vigoare la 1 februarie si inca ne mai lamurim", spune Gheorghe Lazar, Directorul DPC Sibiu. In asteptarea noii cladiri care sa-i adaposteasca si care este inca in stadiul de elaborare a documentatiei, singurele imbunatatiri aduse adapostului din groapa de gunoi sunt vasele noi de baut apa si o folie de plastic agatata peste deschiderea baracii, si aceea plina de gauri.

INTR-O cusca intunecata, o catea cu cinci pui dolofani se bucura de boabele aruncate de ingrijitori. "E blanda", spune un ingrijitor in salopeta si incaltat cu cizme de cauciuc. Mananca din palma, orice ii dai. Oamenii ne cheama sa-i luam din fata blocului".

Sectia de votare nr. 666


Cainii ramasi fara stapan sunt dusi in mijlocul gropii de gunoi. De acolo mor in 14 zile. Cateodata mai repede, alteori mai tarziu. Acolo, cainii comunitari voteaza la sectia 666. Nu 66, aşa cum gresit era indicat. O soarta cruda pentru niste suflete pe care nu le vrea nimeni. Nu e momentul sa reluam povestile Capitala Culturala Europeana, bani investiti, buget, programe europene, etc. E momentul sa ne intrebam ce facem cu ei? Le dam injecţii cu benzina? Le dam cu pietre in cap? Ii strangem cu latul de gat pana se sufoca? Ii bagam in smoala si le dam foc? Avem o grămada de solutii de ev mediu. Daca ne tinem ca suntem cu un picior in Europa, atunci ar trebui sa facem altceva. Clişeu.
Presedintele Basescu, pe cand nu era presedinte, era doar un biet primar general, a inventat in Romania eutanasierea. La noi nici măcar despre asta nu se vorbeste. Se vorbeste doar de mizerie, jeg, lat, benzina, smoala si pietre. In patru ani, doar zece sibieni au salvat cate o viata din mijlocul gropii de gunoi. Dezinteres. In alti zece ani administratia nu s-a interesat de soarta lor. Ignoranta. I-a aruncat la groapa de gunoi. Pana la urma, nu totul se rezuma la bani. Chiar daca ii ai, conteaza ce faci cu ei.
Cainii vagabonzi nu sunt prioritatea numarul unu a Sibiului, insa atunci cand ii vezi in ce stare sunt, nu te mai gandesti nici la filarmonica, nici la teatru si nici la festivaluri de film. Pentru 24 de ore. A doua zi de abia daca iti mai aduci aminte de ei, iar peste o saptamana nici nu stii ca au existat. Astazi ne-a fost mila de cainii vagabonzi.

Editorial de Alin Bratu, cotidianul Sibiu Standard

Inchisoarea cainilor

Nu m-am trezit deloc bine azi dimineata... Stirile Pro tv... Mai mult de 10 caini au fost impuscati la Botosani, in curtea casei memoriale Mihai Eminescu...
Ajung la redactie, rasfoiesc presa si dau peste un articol din Gazeta de Sud: Legea Marinescu nu interzice sacrificarea sau uciderea animalelor, asa cum au interesul sa fie inteleasa diversi insi: „Art. 20 - Sacrificarea si uciderea animalelor se vor efectua cu respectarea prevederilor legale specifice în vigoare“.
Adica: „Eutanasia este un act de sacrificare prin procedee rapide si nedureroase a cainilor prevazuti la alin. 1 (batrani ori bolnavi incurabil) ori care nu au fost revendicati sau adoptati in conditiile si in termenele stabilite prin prezenta ordonanta de urgenta“, se spune la art. 5 din OUG nr. 155.

Si atunci ce s-a schimbat? In afara de pedepse mai aspre pentru cei care chinuie animalele?
Si care oricum nu sunt prinsi?

Fotografiile de mai jos au fost facute anul trecut la centrul de ecarisaj Sibiu. Centru care se afla in mijlocul zonei otravite a gropii de gunoi de pe dealul Gusteritei. Dupa multe insistente si drumuri facute degeaba, am primit in farsit, acceptul sa fotografiez ce vedeti si voi mai jos.

Toti cainii din imagini au fost omorati sau stiintific spus, eutanasiati.














Iubiti si cainii vagabonzi!

De astazi, ziarul Rondul de Sibiu se alatura colegilor din presa sibiana si va invita sa salvam impreuna cainii comunitari, care se afla in adapostul din Dealul Daii. Orice cititor care doreste sa adopte un catel, poate suna fie la redactie, fie sa se adreseze Primariei sau societatii DPC din Sibiu. Spre rusinea orasului devenit in premiera nationala, Capitala Culturala Europeana, nici un catel nu a fost adoptat de catre sibieni.

Johannis: „Nici o persoana nu a adoptat un caine”

Edilul sef face apel la sibieni sa ia atitudine si sa adopte, cei care iubesc animalele si au posibilitatea sa le creasca, un catel. Deocamdata, Klaus Johannis, mare iubitor de pisici, recunoaste ca Sibiul are o problema cu cainii comunitari. Singura solutie este prinderea cainilor vagabonzi si tinerea lor in Dealul Daii. “In orice alta parte ar fi prea aproape de cartierele rezidentiale si deranjeaza cetatenii. Exista niste cerinte care trebuie satisfacute, asa ca vom trage apa, curent, canalizare (…) Modernizarea va avea loc anul acesta. Trebuie investiti niste bani dar nu este un capat de tara”, a explicat ieri, Klaus Iohannis. Acesta recunoaste ca nimeni nu a luat acasa macar un catel. “Sunt primar de opt ani, nici o persoana nu a adoptat un caine in acesti ani, sunt numai vorbe goale. Si nu cred ca de vina este taxa pe care ar trebui sa o plateasca. Sibienii probabil isi procura caini din alta parte. Nu ma deranjeaza ca nu adopta caini, ma surprinde insa circul pe care il fac unii cu toate ca nimeni nu este interesat de acesti caini, sa-i adopte. Dar in continuare, doar noi si DPC-ul, suntem singurii care facem ceva. Noi incercam sa rezolvam, ei povestesc”, a declarat primarul.

Cainii nu mai sunt omorati

Contrar spuselor celor de la asociatiile de protectia animalelor, cei 33 de catei din Dealul Daii, la care se adauga si patru pui, nu sunt omorati. ”Nici un caine nu mai este eutanasiat. Noi le dam de mancare, apa, le facem curatenie. Nu mai cerem nici taxa, numai sa vina sibienii sa ii adopte. Acum ii deparazitam si ii vom transfera in curte la Directia Sanitar Veterinara”, a declarat directorul DPC Sibiu, Gheorghe Lazar. Anul trecut, societatea DPC a inregistrat pierderi de un miliard de lei vechi, doar din activitatea de ecarisaj.

Veterinarii acuza, dar nu ajuta cateii

Reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si de Siguranta Alimentelor (DSVSA) spun ca la mijlocul lunii februarie au inchis adapostul de caini si au interzis desfasurarea unei astfel de activitati in acel spatiu, din cauza conditiilor improprii in care erau tinute animalele. Realitatea este ca 32 de caini si o catea impreuna cu puii ei sunt in continuare in conditii improprii, ascunsi in spatele rampei de gunoi, in Dealul Daii. Potrivit DSVSA, conducerea Primariei si cea a S.C. Drumuri si Prestari Constructii S.A. Sibiu au promis ca pana la sfarsitul lunii aprilie, vor amenaja un nou adapost, care sa indeplineasca toate conditiile necesare. Daca prin vechea lege, patrupedele “cazate” in adapostul de caini erau eutanasiate in situatia in care nici un sibian nu dorea sa le adopte, noua lege nu mai permite acest lucru, decat in conditiile in care eutasanierea reprezinta o dispozitie a medicului veterinar, adica daca animalul sufera de o boala foarte grava sau s-a accidentat. Prin urmare, cainii trebuie adoptati. Din pacate, calea de acces pana in Dealul Daii este greoaie, iar acesta este unul dintre motivele pentru care patrupedele nu isi gasesc stapan. “Este o situatie total necorespunzatoare. Adapostul din Dealul Daii a trebuit inchis din cauza conditiilor de acolo. Pe de alta parte, situatia este ingrijoratoare, din pricina cazurilor de rabie inregistrate in judet. In plus, exista pericolul de trasmitere a bolilor parazitare la copiii, care intra in contact cu animalele lasate libere pe strada. De asemenea, o alta problema este faptul ca incepe perioada de imperechere. Pe noi ne revolta nepasarea de care dau dovada autoritatile. Ceva trebuie facut”, explica dr. Ioan Pentea, purtator de cuvant DSVSA. Inspectorii DSVSA au efectuat patru controale la adapostul din Dealul Daii si au aplicat trei amenzi, in valoare de 7.000 de lei.

Johannis: "De 8 ani, nu a fost adoptat niciun caine"

PRIMARUL Sibiului sustine ca atacurile la adresa municipalitatii pe tema cainilor vagabonzi sunt doar vorbe in vant. Relele tratamente aplicate cainilor, lipsa autorizatiilor de functionare si celelalte acuzatii aduse de organizatiile pentru protectia animalelor sunt acuzatii fara fond, sustine primarul Klaus Johannis. "Povesti. Noi ne straduim sa rezolvam problema si altii o povestesc. Vom continua exact pe lege. Anul acesta vor exista bani pentru a respecta cerintele legate de adaposturile pentru caini", a declarat primarul. Potrivit lui, de opt ani de cand este primar, niciun caine prins de cei de la serviciul de ecarisaj nu a fost adoptat. "Eu sunt primar de opt ani aici. De opt ani nicio persoana nu a adoptat vreodata un caine. Sunt doar vorbe restul. Sa nu se inteleaga gresit. Nu ma deranjeaza ca sibienii nu adopta caini. Asta e. Dar ma surprinde de ce atata circ, cand nimeni nu adopta", a spus primarul. Chiar daca acum cateva zile cei de la protectia animalelor spuneau ca au pus la dispozitie terenuri pentru un nou adapost sau ca nu au fost lasati sa adopte caini, primarul spune ca nu are cunostinta de asa ceva. "Eu nu am auzit de astfel de actiuni. Nu intamplator apar astfel de discutii in anumite perioade", a adaugat primarul.
Stire publicata de Traian Deleanu in Sibiu Standard

Protectia animalelor acuza

Asociatia de protectia animalelor „Sfantul Francisc” merge mai departe in acuzele aduse municipalitatii privind proasta gestionare a problemei cainilor comunitari.

Intr-o conferinta de presa organizata ieri, reprezentantii asociatiei membre a Fundatiei Romane pentru Protectia si Controlul Animalelor (FRPCA) au declarat ca s-au adresat politiei pentru a cerceta situatia cainilor comunitari sibieni.
In urma apelului adresat de FRPCA, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Sibiu a informat federatia de protectie a animalelor ca institutia “nu a eliberat autorizatie/aprobare sanitar-veterinara” adapostului gestionat de DPC (firma careia Primaria Sibiu i-a incredintat serviciul de ecarisaj), ca au fost aplicate amenzi de 7000 de lei, atat pentru lipsa autorizatiei, cat si pentru ca “situatiile prezentate de DPC Sibiu au fost nerelevante”. Mai mult, pe 22 februarie, Directia a trimis DPC-ului o instiintare privind protocolul incheiat cu FRPCA in care se dispune “interzicerea colectarii cainilor comunitari din municipiul Sibiu pana la data amenajarii unui spatiu corespunzator si asigurarii conditiilor prevazute de legislatia in vigoare in vederea autorizarii sanitar-veterinare” si “vaccinarea si identificarea cainilor colectati pana la aceasta data si eliberarea acestora”. Totusi, intr-o informare a DSVSA, se arata ca focarul de rabie din judet a cerut reluarea colectarii cainilor comunitari, iar DPC-ul si-a luat angajamentul de a ridica un nou adapost corespunzator, pana la 30 aprilie 2008.

Sibienii se bazeaza pe DPC

In ciuda faptului ca DPC-ului i s-a interzis sa mai ridice caini de pe strada, Sanda Capatana, reprezentanta “Sf. Francisc” sustine ca atat ea, cat si alti sibieni, au asistat chiar saptamana trecuta la cateva actiuni ale hingherilor. “Este vorba de strada Cetatii, de zona Piata Cluj si cartierul Terezian, de unde am primit sesizari si unde au fost semnalate masinile DPC in actiune de ridicare a cainilor fara stapan”, sustine Capatana. Contactat telefonic, Gheorghe Lazar, directorul DPC sustine ca echipele sale trebuie sa intervina unde este cazul. “Noi primim sesizari din partea cetatenilor care ne solicita sa venit sa ridicam caini periculosi. Nu intervenim decat daca suntem chemati”, declara Lazar. In urma colectarii lor, cainii agresivi sunt dusi tot la adapostul din Dealul Daii. “Noi nu am mai eutanasiat nici un caine de la inceputul acestui an”, mai spune Lazar.
Asociatia “Sfantul Francisc” recunoaste ca Sibiul se confrunta cu o adevarata invazie de caini comunitari, dar considera ca aceasta situatie putea fi prevenita. “Din 2001 inca, Ordonanta de Urgenta numarul 155 a stabilit care sunt normele necesare unui adapost de caini corespunzator. Daca se aplica legea de atunci, acum nu am fi ajuns in aceasta situatie”, crede Sanda Capatana. Ea considera ca Mediasul a reusit sa gestioneze foarte bine problema cainilor fara stapan, iar modelul firmei de ecarisaj de acolo ar trebui urmat si de Sibiu. Aceasta se poate sa fie chiar rezolvarea problemei, pentru ca, intr-un act, Gheoghe Lazar informa DSVSA ca “societatea noastra a luat legatura cu prestatorul serviciului de ecarisaj din municipiul Medias si va intreprinde toate masurile ce se impun in vederea construirii unui adapost pentru cainii comunitari pana la data de 30.04.2008”.

Stire scrisa de Oana Timar in cotidianul Tribuna

Cinci catei asteapta parinti noi

Campania Ham Ham cotinua. Sibienii care vor sa adopte un catel de la adapostul din Dealul Daii si vor neaparat puisori, au de unde sa aleaga. Cinci grasuni isi cauta, alaturi de mama lor, o casa noua. Cu codita in vant si nasucul umed, micii prizonieri sunt pregatiti pentru o noua aventura. Va rugam contactati pentru detalii serviciul DPC din cadrul Primariei sau redactia Rondul de Sibiu.
Stire publicata in ziarul Rondul

Comentarii

Design by Dzelque Blogger Templates 2007-2008